Прибутки виробників молока в лютому 2018 року знову впали. Швидкість падіння прибутковості пришвидшилася і склала за місяць відчутних 7,6%.

Про це на своїй сторінці Facebook повідомив Андрій Ярмак, економіст інвестиційного відділу ФАО, інформує agravery.

«З початку року падіння склало майже 11,7%. Основна причина падіння прибутковості виробництва молока не має майже нічого спільного з молочним ринком — це наслідок девальвації валюти та підвищення цін на концентровані корми, які ми, переважно, експортуємо», — написав він.

За його словами,  в лютому 2018 року прибутковість виробництва молока була вже на 5% нижчою, ніж в тому ж місяці 2017 року. В січні прибутковість була майже співставною. До подорожчання кормів додався також фактор зниження цін на молоко. І це вже в лютому. І це не зважаючи на те, що глобальні ціни в січні-лютому, переважно росли.

Крім того, світові ціни на молокопродукти лишаються занадто високими, якщо брати до уваги фундаментальні чинники. Це неодмінно спровокує ще більше зростання виробництва, яке буде тиснути на ціни. При цьому, дуже дорогі молочні жири спричиняють ще більше тиску на ціни білку. Тому існує імовірність цінового обвалу ще в поточному році.

«Сезонність внутрішніх цін на молоко знижується. Це прогнозувалося минулого року, і так і сталося. Якщо ця тенденція збережеться, то ми можемо отримати цілком пристойний рівень УМІ влітку, та відносно низький в другій половині сезону», — резюмує експерт.

Від Author 2

Коментарі закриті.