Україна з 2014 року стала на шлях реформи децентралізації, яка є одним із важливих кроків у напрямку досягнення європейських стандартів. Цей процес стартував із прийняттям Концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, а також низки законів, що дозволили сформувати єдиний дієвий інститут місцевого самоврядування на базовому рівні – об’єднані територіальні громади.

До впровадження реформи активно приєдналася і Черкаська область. Вже у 2017 році вона увійшла в п’ятірку лідерів серед інших областей за темпами утворення ОТГ. Про перешкоди, перші досягнення та користь від об’єднання громад дізнавався кореспондент vikka.ua.

Черкащина на крок ближче до Європи

У деяких країнах Євросоюзу показник об’єднання громад значно менший, аніж в Україні за останні чотири роки. Перша ОТГ в Україні утворилася у 2014 році в Луганській області. Згодом почали “впускати” в своє життя децентралізацію та брати на себе повноваження та розвиток громади і інші області країни, Черкащина – не виключення. Новий 2018 рік область почала з двадцятьма новими громадами. Всього у Черкаській області 26 об’єднаних територіальних громад, та на цьому, експерти кажуть, не край. Прогнозують, що 2018 рік, найімовірніше, є останнім у добровільному об’єднанні. Вже наступного року будуть дооб’єднані всі громади без добровільного принципу. Тому вони очікують, що ті громади, які досі не визначилися, в яких межах їм найбільш вигідно працювати, визначаться і на Черкащині рік завершиться у кількості 50-ти об’єднаних територіальних громад.

Експерти також пояснюють, що для звичайних жителів процес децентралізації є дуже вигідним. Є дві головні причини. Перша – послуги стають якіснішими та ближчими до населення. Більшість адміністративних послуг в ОТГ можна отримати на місцях у найкоротші терміни. Раніше доводилося їздити в районний чи обласний центр і чекати у довгих чергах. Друге – інфраструктура в ОТГ поліпшується за рахунок субвенції та більших фінансових можливостей із власних ресурсів, а ще – залучення грантів.

Експерт із децентралізації Любов Ропало розповідає: поки що ця реформа актуальна більше для сільської місцевості. Це можливість налагодити інфраструктуру, не гіршу, аніж у приміських територіях. В першу чергу реформа дає можливість громадам самостійно будувати водогони, встановлювати освітлення та враховувати інші базові потреби населення.

“Якщо кошти спрямовувати відразу на підготовку внутрішніх фахівців, то громада цього може швидко і не відчути, але якщо освітлити вулиці, які ніколи не освітлювалися, то відразу будуть помітні позитивні зміни, – пояснює експерт. – Так само дороги і те, куди жителі населених пунктів зможуть прийти та отримати більш-менш якісні адміністративні послуги. Не треба тепер їхати десь далеко. Можна все отримати на своїй місцевості у ЦНАПах”.

Перший успіх Черкаської області

У 2015 році на Черкащині було утворено Білозірську, Мокрокалигірську і Єрківську громади. Вони наразі найрозвинутіші, адже стали першими в області і вже багато чого зробили для саморозвитку. А в 2016 році доєдналася низка громад, які наразі розвиваються не менш успішно. Найбільше працюють у Корсунь-Шевченківському районі: там об’єдналися майже всі громади, за виключенням райцентру і ще кількох сіл.

Голова Набутівської ОТГ Корсунь-Шевченківського району Олег Малюга розповідає, що особливістю їхньої громади є відсутність у її центрі – селі Набутів – власної сільської ради. Це село географічно розташоване найбільш зручно, але має багато занедбаних раніше будівель. Тому тут жителі самостійно створюють необхідну інфраструктуру. Всього Набутівська ОТГ об’єднала 13 населених пунктів, в яких знаходиться 7 сільських рад.

“Тільки-но ми дочекалися інфраструктурної субвенції від держави у розмірі 3 мільйони 456 тисяч гривень, почали розбудовувати нашу громаду. Спершу провели освітлення та відремонтували дороги комунальної власності, відновили амбулаторію тощо”, – розповідає голова.

У найближчих планах громади – зробити ремонти у всіх класах шкіл, перевести на альтернативні види палива деякі котельні. Також там планують створити власний туристичний маршрут.

Найпрогресивніша громада області

А от лідером по впровадженню на Черкащині інновацій є Білозірська ОТГ. Саме тут серед перших в Україні стартував процес оформлення біометричних та закордонних паспортів, впроваджується послуга “Шлюб за добу”. Вперше в українському селі встановлено “сонячне дерево”, що дає змогу місцевим жителям за рахунок сонячної енергії заряджати гаджети, відпочиваючи у парку.

Власне, Білозірська громада з перших днів свого функціонування впевнено увійшла в національну історію місцевого самоврядування, провівши перші вибори старост в Україні. А у місцевому ЦНАПі надається понад 200 адміністративних і соціальних послуг, з них понад 60 – у селищі Ірдинь. Про здобутки цієї громади можна говорити насправді дуже багато.

“Школи, дитячі садочки та лікарні опалюються не газом, а твердопаливними котлами. Ми відремонтували лікарню, усім медикам виділили квартири. В освітніх та медичних закладах замінили всі вікна, двері, відремонтували покрівлі. Також за два роки провели більше сорока кілометрів освітлення, – розповідає голова Білозірської ОТГ Володимир Міцук. – Наразі працюємо над передачею землі громаді та ремонтом доріг. Хочемо розпочати і будівництво доріг. Без децентралізації цього б всього не було”.

Володимир Міцук говорить, що труднощі, які виникали під час об’єднання, вже всі забули. Спочатку, каже очільник громади, було важко розібратися із законами та нормативними документами, доводилось вивчати та робити все самостійно. Та зараз радить і іншим громадам працювати над створенням ОТГ.

“Ми задоволені результатом об’єднання, і це лише за два роки. Думаю, ще через п’ять років нашу громаду вже зовсім буде не впізнати”, – каже він.

Труднощі, з якими доводиться боротися

Наразі найскладніше новим двадцятьом черкаським ОТГ, які об’єдналися у 2017 році. Вони приймають повноваження від держави, комунальне майно від району, готують кадри для нових послуг, проводять різноманітні публічні закупівлі. Також здійснюють пошук підрядників для постачання товарів та послуг і розробляють стратегії свого розвитку.

Керівник центру розвитку місцевого самоврядування Сергій Слинько каже, що в цей час пересічні жителі не можуть побачити якихось кардинальних змін, тому інколи виникають непорозуміння. Разом з тим, усі ресурси та повноваження, які пообіцяла держава, вже заходять у громади і до кінця року жителі зможуть побачити основні зміни.

У Центрі розвитку місцевого самоврядування допомагають громадам ухвалювати рішення про об’єднання.

“Ми починаємо працювати з ініціативними групами, проводимо з місцевими жителями громадські обговорення, допомагаємо у підготовці відповідних документів, сесійних засідань ради до остаточного ухвалення рішення про об’єднання, – розповідає Сергій Слинько. – Після об’єднання ми допомагаємо громадам у створенні стратегії розвитку, організації надання муніципальних послуг, проведенні реорганізації, передачі майна, налагодженні комунікації в громаді, організації фінансової діяльності ОТГ і багато іншого”.

Експерт розповідає, що найбільше громадських обговорень було щодо утворення Балаклеївської ОТГ. Там лише в самій Балаклеї на першому етапі було призначено сільським головою двадцять таких обговорень.

“Цікаво, що на всіх громадських обговореннях надавав консультації наш експерт із децентралізації, а сам сільський голова відвідав із двадцяти проведених лише три. Коли голова побачив, що люди підтримують реформу, то почав ходити по лікарняних, готувати юридично неправильні проекти рішень щодо об’єднання і всіляко затягувати процес, щоб якомога довше утриматися на посаді”, – розповідає він.

Наразі наближені до завершення процесу об’єднання Руськополянська громада, від створення якої відділяє лише останнє рішення депутатів у селі Геронимівка. Також кілька кроків лишилося Балаклеївській ОТГ, де сесія призначена вже на 5 березня цього року. Ці громади прогнозовано першими вийдуть на вибори голови та депутатів вже цього жовтня.

На Черкащині Драбівський район із самого початку реформи є найпроблемнішим. У ньому найбільше поширюється неправдивої інформації і “чорного піару” проти реформи.

“Прикро, що одним із антиагітаторів реформи є керівництво районної ради, яке, як ніхто інший, мало б розуміти невідворотність реформи і ті ресурси, які наразі втрачає район за відсутності там об’єднаних громад”, – говорить Сергій Слинько.

Найчастіше громади об’єднуватися не бояться, а от деякі владці бояться втратити внаслідок реформи свою посаду та власний рейтинг на виборах.

Маючи такі побоювання, вони дуже часто залякують населення, що у громадах закриють школи, дитсадки, медзаклади тощо. Хоча це зовсім не так. Якщо проїхатися по об’єднаних територіальних громадах Черкащини, то можна побачити, що всі школи, дитячі садочки і медичні заклади не лише працюють, а більше того, маючи ресурси від об’єднання, роблять сучасні ремонти, закуповують новітню техніку та пропонують для населення більш якісні послуги, ніж раніше.

 

Від Author 2

Коментарі закриті.