Медична реформа, про яку так довго говорили, вже зрушила з місця. Першою реформується первинна ланка системи охорони здоров’я. Працівники медичних закладів Звенигородки заздалегідь приступили до впровадження проекту електронних медичних карт і реєстрів пацієнтів «Поліклініка без черг». При цьому тамтешній Центр первинної медико-санітарної допомоги увійшов до єдиної електронної системи охорони здоров’я. Відповідно для повноцінної роботи цієї системи Центр й кожен сільський фельдшерсько-акушерський пункт чи амбулаторію облаштовують автоматизованим робочим місцем.

Так, за кошти, виділені районною та окремими сільськими радами, з необхідних шести десяти вже закуплено частину комп’ютерів, які вже встановили в структурних підрозділах Центру у Звенигородці. На черзі – Моринська та Юрківська медамбулаторії, Водяницький та Пединівський ФАПи. Протягом нинішнього місяця в сільських медичних установах буде встановлено ще щонайменше чотирнадцять одиниць комп’ютерної техніки.

Як ми довідалися, побувавши у Центрі первинної медико-санітарної допомоги, сімейні лікарі, освоюючи комп’ютери, вже заносять до бази відомості про перших пацієнтів. Це означає, що паперові медичні картки, до яких ми всі так звикли, замінять файли у комп’ютерах і записатися на прийом до лікаря можна буде онлайн. Також можна буде відстежити наявність ліків у тому чи іншому медичному закладі.

Водночас зі створенням електронних карток розпочався вибір тим чи іншим пацієнтом «свого» сімейного лікаря, педіатра чи терапевта. З цими фахівцями необхідно підписати угоду. Це стосується як міських, так і сільських жителів.

За словами головного лікаря ЦПМСД Галини Радьоги, жителі Стебного, Озірни, Мизинівки, Старої Буди, Неморожі, Мурзинців, Гудзівки, Хлипнівки, та низки інших сіл, приписаних до амбулаторій №1 та №2, вже зараз можуть укладати угоди з сімейними лікарями. Саме їхній кабінет стане «контрольно-пропускним пунктом до вузьких спеціалістів, окрім хіба гінеколога і травматолога. Так, без скерування сімейного лікаря потрапити на безкоштовний прийом до невропатолога чи кардіолога не вдасться. Але якщо пацієнт помилиться з вибором, чи змінить місце проживання, він може укласти договір з іншим фахівцем.

Документ не «пригвинчує» людину до одного лікаря – за потреби (якщо, наприклад, сімейний лікар піде у відпустку чи захворіє) вона може звернутися до іншого. Угоди ж потрібні державі та лікареві, аби визначити, яку зарплату він має одержувати. На одного пацієнта на рік з бюджету виділятиметься 370 гривень. Відтак, сімейний лікар, який підпише договір зі 2000 пацієнтами, зможе отримувати до 18 тисяч гривень зарплати. Та це залежатиме у першу чергу від його компетентності й уважного ставлення до кожного відвідувача. Й характерно: від пацієнтів, з якими ми зустрічалися після їхнього прийому тим чи іншим лікарем, не було жодної скарги.

– Мене навіть розпитали, чим я добиралася до поліклініки, – розповідала восьмидесятирічна Галина Уманська з Михайлівки, – і порадили скористатися міським автобусом №1.

– Може, ще й графіком його руху ознайомили? – піджартовуємо.

– Ні, – враз засмучується жінка.

І далі, на повному серйозі:

– А що, могли б?

Втім, жарти-жартами, а долати великі чи малі відстані до медичного закладу всім, зокрема і літнім людям доведеться, оскільки відтепер викликати лікаря додому буде складніше. Пацієнт зможе телефоном описати симптоми захворювання чи скарги, і якщо сімейний лікар, терапевт чи педіатр вважатимуть, що потрібно провідати хворого, аби переконатися, що його здоров’ю нічого серйозного не загрожує, тільки у такому випадку можна буде розраховувати на візит фахівця.

Про це пише viche.ck.ua

Від Author 2

Коментарі закриті.