Витратити або зекономити. Черкащани починають підлаштовуватися під нові правила, які передбачають обов’язкове встановлення на будинках лічильників на тепло.

До 1 жовтня 2018 року прилади обліку тепла, холодної і гарячої води мають стояти на кожному житловому будинку. А це означає нарахування плати за комунальні послуги не за визначеним незмінним принципом, а по мірі реального споживання ресурсу. На жаль, на плечі черкащан ляже і ціна втраченої енергії. Скільки вона коштуватиме, дізнавався сайт vikka.ua.

Мешканцям 9-поверхівки по Різдвяній, 83 лічильник встановили 2 роки тому. З тих пір ціна на послугу тільки підвищувалася.

“ОСББ у нас створити поки що не вийшло, будинок не утеплювали. Першу зиму ми сплачували максимум 1,3 тисячі гривень за місяць за трикімнатну квартиру. А за лютий поточного року нам прийшла  платіжка за теплопостачання на 2,4 тисячі гривень. При цьому у такій же квартирі, але в будинку без лічильника моя сестра сплачує 1,6 тисячі гривень за тепло. У неї в квартирі значно тепліше”, – зазначає черкащанин Михайло.

Досвідчені містяни кажуть, що до встановлення в будинку лічильника треба підготуватися, аби не зазнати збитків. Таким шляхом пішли мешканці багатоповерхівки по Гагаріна, 25. Наразі там проводять підготовчі роботи, утеплюють будинок та внутрішні системи до нового сезону опалення.

“Нам ПАТ “Черкаська ТЕЦ” у минулому році пропонувало встановити лічильник. Ми не поставили, а на сусідній будинок встановили. Потім ми порівняли платіжки: коли ми сплачували 26 гривень за квадратний метр, то вони платили майже по 45 грн. Справа в тому, що лічильник вигідний, коли повністю оновлюється ізоляційна система”, – зазначає черкащанин Андрій Пащина.

Про те, що лічильник опалення тепла може стати провісником неприємних сюрпризів для мешканців будинків, наголошують і в Черкаській міські раді. Там укотре закликають містян ставати справжніми господарями у своїх оселях та утеплюватися. Кажуть, що з лічильником можна реально економити на сплаті за опалення лише у разі енергозберігаючих заходів.

“30-річчя Перемоги, 32 – будинок панельний і геть дірявий. Вони не утеплені, хоча і ОСББ. У минулий опалювальний сезон після встановлення лічильника їм почали приходити платіжки  за тепло з цінами майже по 48 грн за квадратний метр”, –  пояснив головний спеціаліст сприяння ОСББ департаменту ЖКК Черкаської міської ради Юрій Кучеренко.

Крім того, він зазначив, що ПАТ “Черкаська ТЕЦ” має трохи нижчий тариф за КП “Черкаситеплокомуненерго”, але при втратах тепла це суттєвої ролі не відіграє.

dovidkam.com

У КП “Черкаситеплокомуненерго” зазначають, що великі суми у платіжках слід спочатку проаналізувати, а потім робити висновки.

“Раніше розрахункова оплата встановлювалася рівними частинами протягом усього опалювального сезону. Наприклад, був визначений тариф на квадратний метр опалювальної площі. Цю суму сплачували і в листопаді, і у січні, тобто однаково протягом 6 місяців. З лічильником же платять фактично спожите за місяць, – зазначає директор комунального підприємства Микола Кушнір. – У нас були будинки, яким у січні приходили рахунки з сумою більш ніж 30 грн за квадратний метр опалювальної площі. Люди жалілися, що дорого. Але, порівнявши з сумами за інші місяці, бачили, що ціни коливаються, і якщо їх пропорційно розділити по місяцях, то виходить майже те ж саме”.

За його словами, із встановленням лічильників на теплопостачання та гарячу воду, вартість послуги буде залежати лише від  того, якою буде зима, від об’ємів використання гарячої води, та від того, як будинок зберігає тепло. Навіть при регулюванні можна зменшити споживання тепла на 15-20%.

“Якщо люди дбають про будинок, встановили склопакети у під’їзді і на вхідних дверях є ущільнення, будинок утеплений, труби у підвалі ізольовані, то мешканці зможуть економити. Наприклад, у будинку  по Байди Вишнивецького, 87 усі ці  фактори враховані і споживання енергії на 45-50% менше. Але це новий будинок. Є й інші приклади. У будинку по Пушкіна, 31/2 поверхові майданчики проходять через балкони. Там жодні двері не зачиняються. Тож великі втрати та відповідні ціни на тепло”, – пояснив директор комунального підприємства

Від Author 2

Коментарі закриті.