Депутат Черкаської міської ради від фракції «Батьківщина», голова бюджетної комісії Юрій Тренкін переконаний, що у Черкас є прекрасні можливості стати сучасним логістичним центром. Про це він повідомив у бліц-інтерв’ю.

Юрію Васильовичу, яким Ви бачите наш обласний центр у майбутньому?

В перспективі Черкаси можуть стати логістичним центром України і навіть всієї Європи.

– Ваша думка відрізняється від колишніх прогнозів щодо Черкас, як міста туризму чи міста-хіміків. Чому у Вас виникло інше бачення розвитку міста?

– На жаль, туристичним містом Черкаси не стало. Над цим питанням потрібно ще багато працювати. Щодо міста-хіміків, то наразі підприємства «Черкаське хімволокно» та «Хімреактив» не працюють. Щодо ПАТ «Азот», то воно навряд чи витримає конкуренцію з підприємствами Китаю, Росії, Узбекистану. Адже основа виробництва хімічних добрив є газ. І якщо, скажімо, російські підприємства отримують газ по 50 дол., то українські – по 330. Крім цього, «Азот» десятки років не вкладав кошти у модернізацію. Тож на цьому ринку ми програємо.

Я проаналізував усі можливі етапи розвитку Черкас, оцінив географічне розташування міста, транспортних шляхів, врахувавши доступність і можливість транспортного сполученн і зробив висновок, що Черкаси можуть вдало розвиватися як сучасний логістичний центр.

Зверніть увагу, наш обласний центр знаходиться у центрі України, в центрі Європи, на перетині всіх економічних шляхів між Європою та Азією. Поблизу проходять важливі транспортні магістралі Київ–Львів, Київ–Одеса.

Ми маємо одну з найкращих залізничних розв’язок в Україні. Адже недалеко від Черкас знаходиться вузлова станція ім.Т.Г.Шевченка, яка має прекрасне сполучення із залізницею обласного центру.

У Черкасах є аеропорт. Його, звісно необхідно привести до ладу, але це не потребує великих капіталовкладень.

Враховуючи, що найдешевшим видом транспорту є річковий, то ми теж знаходимося у вигідному становищі. Дніпро, Кременчуцьке водосховище – це вихід до Чорного моря. Тим більше, що у Черкасах уже є прекрасний річковий порт.

До цього ж всього, після припинення функціонування таких підприємств, як «Черкаське хімволокно», «Хімреактив» на території міста залишилися величезні площі, які нині не використовуються. За невеликої реконструкції їх можна переобладнати на складські приміщення для зберігання товарів, стоянки для вантажних автомобілів тощо.

Тобто у нас є усі передумови залучати до Черкас серйозні логістичні компанії, світові бренди для розміщення логістичних складів і стати логістичним центром не лише України, а й Європи. Це не вимагає затрати величезних матеріальних ресурсів. Тому я бачу стратегічний розвиток міста у створенні на його території міжнародного логістичного центру.

І свідченням того, що я правильно аналізую ситуацію є те, що черкаський бізнес уже рухається у цьому напрямку. Ми бачимо будівництво логістичних складів на в’їзді у с.Геронимівку, біля «Епіцентру» на вул.Руставі, планується будівництво другої черги «Епіцентру» та інш. Цей рух необхідно підтримати.

Сьогодні місцева влада повинна докласти максимум зусиль, аби в Черкаси приїхали європейські першопрохідці, які побачать, що у нас є чіткі правила гри, зрозуміла система оподаткування, відсутність подвійних стандартів, прозора система контролю фіскальних органів.

Звісно, багато питань можна вирішити лише на рівні Києва. Скажімо, зміна системи оподаткування, яка не зрозуміла для європейців. Думаю, добре було б запровадити для Черкас вільну економічну зону, де буде діяти спрощена прозора система оподаткування. Якщо все правильно організувати, то, я переконаний, в Черкаси будуть спрямовуватися величезні фінансові потоки.

Уже сьогодні депутати Черкаської міської ради працюють над питаннями прозорого ведення бізнесу на території Черкас, на останній сесії міської ради були зменшено розмір окремих місцевих податків і зборів. Та, на жаль, місцева влада не може впливати на всі законодавчі питання. Тож потрібні черкаські лобісти з цих питань в центральних органах влади, зокрема законодавчої. Тому черкаська «Батьківщина» буде пропонувати своїх представників в органи центральної влади, кандидатами у депутати під час виборів до Верховної Ради України. Ці «батьківщинівці» лобіюватимуть питання розвитку нашого міста в рамках європейської економіки.

 

Від admin

Коментарі закриті.