У Черкасах профтехучилища опинилися на межі закриття. Коштів для фінансування ПТУ немає. Ось вже другий рік кошти утримання профтехучилищ виділяють з купи бюджета. Але місцевій владі це не по силам, інформує Про Все.

Олександр вибрав для себе професію слюсаря з авторемонту. Хлопець був упевнений, що робота у нього буде завжди.

– У мене вдома багато техніки, тут вчився мій знайомий, який і розповів мені про цей ліцей, – розповів учень Олександр Носенко.

Те, що на випускників профтехучилищ завжди є попит на ринку праці, підтверджують і роботодавці, і міський центр зайнятості.

– Якщо говорити про людей, які перебувають на обліку в центрі зайнятості, то приблизно 70% людей має вищу освіту, – зазначила директор черкаського міського центру зайнятості Оксана Щербак.

– Наше підприємство постійно відчуває брак професійних кадрів, як водіїв, так і слюсарів, – говорить приватний підприємець Леонід Лисенко.

Незважаючи на високу зацікавленість роботодавців у робочих, на установи, які готують таких фахівців, грошей катастрофічно не вистачає. У березні викладачам видали зарплату, і попередили – у квітні платити нічим.

– Наразі ситуація дійсно невизначена, так як в березні ми отримали лише зарплату, авансу у нас практично не було. У квітні аванс обіцяють, але ці кошти виплатять за попередні місяці. Я думаю, що за червень і липень, і за наступні місяці зарплату ми просто не отримаємо, – сказала директор ДНЗ “Черкаський професійний автодорожній ліцей” Ольга Філіпова.

У минулому році повноваження з фінансування ПТУ держава передала на місця. Міська влада Черкас цього року виділила на потреби місцевих училищ 37 мільйонів гривень, але ці гроші були вже повністю витрачені.

– Потреба на утримання наших шести закладів становить 85 мільйонів, лише 15 дає держава. На сьогоднішній день не залишилося асигнувань на заробітну плату, – зауважує директор департаменту фінансової політики Черкаської міськради Наталія Джуган.

Сподівалися на допомогу обласного бюджету. Адже в міських ПТУ навчаються діти з усього регіону.

– Ми неодноразово зверталися, щоб була винайдена можливість віддати кошти на фінансування професійно-технічних навчальних закладів нашого міста Черкаси, – зазначив директор департаменту освіти Черкаської міськради Ігор Волошин.

Просять допомоги і в уряду, але чиновники все ще шукають шляхи порятунку профтехучилищ.

Від Author

Коментарі закриті.