Цього року рекордно зросла кількість вакансій для кухарів. Традиційно найлегше працевлаштуватися тим, хто готовий виконувати універсальну роботу за невеликі гроші.

Як пише Сегодня“, в Україні кількість безробітних досягла 1,7 мільйона осіб. При цьому офіційний рівень безробіття у другому кварталі цього року склав 9,8%. Експерти відзначають: незважаючи на велику кількість непрацевлаштованих українців, роботодавцям все складніше підібрати кваліфікованих співробітників навіть на універсальну роботу. Найлегше в Україні працевлаштуватися продавцям, торговим представникам, водіям і кухарям. Останніх експерти назвали “феноменом” минулого сезону – кількість вакансій зросла в 4,5 рази. Сайт “Сегодня.ua” з’ясував, хто в Україні ризикує залишитися без роботи і де шукати заробіток.

Безробіття є, але невелике

“Якщо вірити офіційній статистиці, то поточний рівень безробіття не є піковим. Так, у 2000 році показник становив 12.4%. Однак, викликає побоювання той факт, що показник дуже високий для молоді (18 – 24 роки), що в середньостроковій перспективі здатне вплинути в гіршу сторону на показник в цілому”, – розповідає аналітик “Альпарі” Антон Козюра. При цьому експерт відзначає, що в світовій практиці прийнятним вважається рівень безробіття в межах діапазону 5 – 12%.

За даними Держстату, серед економічно активного населення (українці віком від 15 до 70 років) рівень зайнятості становить всього 59%, а серед населення працездатного вік (від 16 до 60 років) – 64,7%. У групі ризику знаходяться працівники сфер, пов’язаних з виробництвом, пояснює аналітик. Так, безробіття вже торкнулося важкої промисловості, що входить у виробничі ланцюжки металургійних циклів на сході країни.

HR-експерт Олександр Білоус зазначає: також в результаті реформи в сфері охорони здоров’я, яка передбачена в меморандумі з МВФ, без роботи можуть залишитися тисячі медиків по всій країні.

“Як ми знаємо, більше п’яти тисяч поліцейських не пройшли переатестацію. Більшість з них знайдуть або знайшли роботу в суміжних сферах, але частина залишилася без роботи. Я б сказав, що роботу можуть втратити і деякі інші бюджетники. Складно зараз в тих сферах, які не встигли перебудуватися під нові економічні умови, не змогли зробити свою продукцію конкурентоспроможною – але це нормальний процес. Безробіття завжди повинне бути, інакше просто не буде ринку праці”, – розповідає експерт.

У той же час HR-експерт порталу rabota.ua Тетяна Пашкіна впевнена, що будь-який українець, який хоче знайти роботу, має можливість працевлаштуватися.

“Вакансії є. У нас 103 тисячі 96 вакансій за 30 днів по всіх регіонах. Найбільше роботи в продажах – 25,5 тисяч вакансій, в торгівлі 17 тисяч вакансій, робочих спеціальностей майже 15 тисяч вакансій.” В принципі, на універсальну роботу, не таку, де платять багато, з готовністю навчатися, працевлаштуватися можна”, – впевнена експерт.

Кому найлегше знайти роботу: “феномен кухаря” і невелике зростання зарплат

Цього літа, за словами Тетяни Пашкіної, вакансій кухарів в 4,5 рази більше, ніж минулої зими. При цьому кухаря потрібні не тільки в кафе і ресторани, а й в супермаркети з власною кулінарією, на авто-заправні станції тощо. На “вході” кухарі можуть заробляти від п’яти до семи тисяч гривень. Як каже експерт, часто роботодавці спочатку платять кухарям стільки ж, скільки і офіціантам, але без чаю. Щоб стати професійним кухарем і отримувати відповідний оклад, знадобитися не менше двох-трьох років досвіду роботи.

“З кухарями така тенденція тримається вже три роки. У списку дефіцитних спеціальностей кухар вийшов на друге місце. Зараз 3217 вакансій кухаря, на повну і неповну зайнятість. Із зарплатою від 5500 до 9000 гривень і при цьому безкоштовне харчування. Без досвіду роботи буде менше заробітна плата і вас навчать”, – пояснює HR-експерт порталу rabota.ua.

Найбільш затребувана професія в Україні, як відзначають експерти, – продавець-консультант. На другому місці – регіональні торгові представники, на третьому – водії.

Аналітик Антон Козюра зазначає: традиційно найлегше знайти роботу висококваліфікованим фахівцям, яким надходять пропозиції про роботу ще до звільнення. Правда, в останні два роки такі фахівці часто знаходять роботу за межами країни. “Високим залишається попит на працівників сфери послуг, дещо вирівнялася ситуація в банківському секторі в основному за рахунок банків з іноземним капіталом”, – додає експерт.

Практично всі спеціальність, крім юриспруденції, зараз затребувані, впевнена Тетяна Пашкіна. Якщо здобувач погоджується на невисоку зарплату, роботу можна знайти за лічені дні.

До слова, в наступному році, за оцінками Антона Козюри, зарплати можуть вирости на 10% (при цьому запланований рівень інфляції – 8,1%). У проекті бюджету на 2017-й також зазначено, що соціальні стандарти в наступному році “підтягнуться” на 10,1%.

“Важко прогнозувати зростання зарплат через нестабільного курсу гривні. Зважаючи на це, зростання зарплат цілком може мати місце в межах 5 – 10%, однак він цілком може виявитися знівельовано інфляцією”, – розповідає експерт.

На даний момент різниця між середньою зарплатою у вакансіях і середньою бажаною зарплатою в резюме негативна: українці хочуть заробляти на 14% більше, ніж пропонують роботодавці. “У першому кварталі різниця становила 9%, а в другому – 14%. Якщо люди хочуть поміняти роботу, головний фактор – заробітна плата. Зараз йде бізнес-сезон, кількість вакансій зростає, ми сподіваємося, що розрив скоротиться хоча б до 9%”, – говорить Тетяна Пашкіна.

Найчастіше, зазначають експерти, піднімати зарплати роботодавців змушує ринок. Якщо на заявлений оклад не йдуть працювати – зарплату доводиться переглядати.

“У нас була ситуація, коли на початку року в банках раптово зросли зарплати. Ми почали розбиратися і з’ясували, що основна частка приросту – заробітна плата молодих фахівців у відділеннях, яких беруть без досвіду. І за них банкірам доводилося боротися з магазинами, з контакт -центр. Якщо банки в середньому платили 3500, то операторам платили 4000-4500, а продавцям – 4500-5000 гривень. І банкіри змушені були піднімати зарплати молодим і необстріляним, щоб хоч когось залучити з ринку”, – згадує HR-експерт .

Замість одиноких геніїв шукають командних гравців

Останнім часом роботодавці стали звертатися увагу на особисті характеристики потенційних співробітників – якщо раніше на роботу охоче брали “геніїв-одинаків”, які показують відмінний результат, але не можуть працювати в команді, зараз перевагу віддадуть командному гравцеві, впевнена експерт порталу rabota.ua.

“Важливо для багатьох роботодавців те, що “зоряні” кандидати, генії-одинаки не так користуються попитом. Іноді їх окрема геніальність дорого обходиться. Одиноку зірку принесуть в жертву команді. Якщо будуть вибирати між двома кандидатурами: генієм-одинаком і людиною менш талановитою, але командним гравцем, а значить, більш надійною людиною, перевагу віддадуть другому. Багато роботодавців постраждали від самотніх геніїв, тому зараз командні гравці користуються великим попитом. Ми спілкувалися і з айтішниками, і з виробниками, і з власниками магазинів, які бусиками торгують, і це те, що їх об’єднує”, – відзначає експерт.

Зараз, як зазначають HR-експерти, на ринку немає проблеми знайти роботу, є інша проблема – роботодавцю складно підібрати кваліфікований персонал. Крім того, якщо раніше можна було розглянути шість претендентів за два тижні і вибрати одного, зараз, поки черга дійде до шостого, перший три вже знайдуть собі роботу.

“Універсальні сфери користуються популярністю, і якщо не хочеться сто тисяч грошей, знайти роботу можна. Робота є і її багато. Роботодавці скаржаться, що не можуть знайти працьовитих, адекватних співробітників. Або просто адекватних”, – впевнена Тетяна Пашкіна.

 

Від admin

Коментарі закриті.