Як поінформувала заступник начальника головного управління ДФС у Черкаській області Тетяна Харьковська з початку року на сьогодні платники – фізичні особи перерахували до місцевих бюджетів Черкаської області 108,8 млн.грн. податку на майно. З цієї суми 5 млн.грн. – податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки; 1,6 млн.грн. – транспортний податок і 102,2 млн.грн. земельний податок та орендна плата за землю.

Вона нагадала, що на відміну від платників – юридичних осіб, які згідно Податкового кодексу України самостійно обчислюють суму податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, земельного та транспортного податку; відображають її у річній податковій декларації та сплачують податок авансовими внесками, обчислення суми податку об’єктів оподаткування (нерухомість, земельна ділянка, транспорт), які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється органом ДФС за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника майна.

Так, цього року жителям області надіслано (вручено) 8568 податкових повідомлень-рішень про сплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки; 233 рішення про сплату транспортного податку та 327618 – щодо плати за землю.

Втім на сьогодні не сплатили вказаний у повідомленнях податок 347 черкащан – власників нерухомого майна і 158 власників легкових автомобілів, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість становить понад 1,0335 млн.грн.

Заступник керівника фіскальної служби області підкреслила, що за несплату податкового зобов’язання протягом 60 днів з дня отримання (вручення) податкового повідомлення-рішення, застосовується штраф та нараховується пеня у порядку, визначеному ст.129 Податкового кодексу України. Якщо фізична особа – власник оподатковуваного майна не згодна з розрахунком податку і має документи про право на пільги та ін., то для проведення звірки даних та надання таких документів їй слід було одразу після отримання повідомлення – рішення звернутись з документами та відповідною заявою до місцевої державної податкової інспекції.

«Закликаю власників майна переглянути дати на отриманих податкових повідомленнях-рішеннях про сплату відповідних податків та у разі протермінування 60 днів негайно сплатити вказані в повідомленнях-рішеннях суми. Водночас ми готові розглянути зауваження і заперечення осіб, які вважають нарахування податку невірним», – наголосила Тетяна Харьковська.

Якщо фізична особа має оподатковувані об’єкти і згідно норм Податкового кодексу України зобов’язана сплачувати податок на майно, але не отримала податкового повідомлення – рішення, їй слід обов’язково самостійно звернутись для отримання відповідного податкового повідомлення-рішення до місцевої державної податкової інспекції.

Тетяна Харьковська також повідомила загальну суму надходжень від податку на майно, сплачену з початку року на сьогодні платниками – юридичними та фізичними особами – 568,3 млн.грн. Так, надійшло 33,4 млн.грн. податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, 2,6 млн.грн. транспортного податку і 532,3 млн.грн. земельного податку та орендної плати за землю. Частка податку на майно у місцевих бюджетах Черкаської області становить 19,1 відс. А загалом до місцевих бюджетів цього року станом на 20.10.2016 надійшло 2968 млн.грн. платежів.

Минулого року на цю дату надійшло 397,6 млн.грн. податку на майно, у т.ч. 70 млн.грн. сплатили фізичні особи – власники майна.

Від Author

Коментарі закриті.