Експерти спрогнозували подорожчання хліба з осені на 20%. Про це інформує 7dniv.info

Тенденція пояснюється підвищенням цін на зерно, повідомив експерт аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Євген Дворник.

“Уже зараз вартість тонни пшениці на 20-30% вище, ніж рік тому: 4300 грн. / Т проти 3200-3400 грн. / Т”, – розповів Євген Дворник. Але при цьому додав, що підвищення цін на хліб не буде різким.

Аграрний експерт Денис Марчук нагадує про посилення податкових вимог до аграріїв в 2016 році, а також підвищення вартості енергоносіїв і комунальних послуг, що також позначається на собівартості продукції.

“Плюс збільшилася вартість логістики. Перевалка зернових в портах коштує близько $ 20 / т при цінах в ЄС $ 5-7 / т. Ці витрати потім теж закладаються в ціну хліба”, – пояснює Денис Марчук.

В результаті, за його словами, вартість хліба просто не може залишатися на колишньому рівні.

“За моїми прогнозами, восени хліб виросте в ціні на 20%. Це означає, що буханець житнього хліба буде коштувати близько 10 грн.”, – пояснив Денис Марчук.

І хоча світові ціни на зерно знаходяться зараз на мінімумі, розрахунки в Україні ведуться в гривнях. У комплексі з подорожчанням виробничих ресурсів це і створює передумови для зростання цін.

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко повідомив, що середня ціна на зерно, що йде на експорт, за сім місяців 2016 року впав у валюті на 12%.

“Не дивлячись на те, що наші експортери відвантажили на 22% більше зерна, валютна виручка скоротилася на 9%. Тобто ми намагаємося” перебити “падіння цін об’ємом. Є ризик, що трейдери можуть перестаратися і вивезти більше, ніж можна. Тоді реальний дефіцит і зростання цін в абсолютно несподіваних сегментах “, – вважає Олександр Охріменко.

Від Author

Коментарі закриті.