За результатами робочої зустрічі, яка відбулася 28 липня 2016 року в конференц-залі ГС «Агенція підтримки підприємництва та інвестицій» за участю науковців, експертів та представників громадськості, підготовлені пропозиції щодо здійснення заходів щодо порятунку басейну річки Тясмин, які, на переконання громади, мають бути виконані негайно.

У плані першочергових заходів, що сприятимуть покращенню стану басейну річки враховані пропозиції фахівців: Правобережного міжрайонного управління водного господарства, Черкаського регіонального управління водних ресурсів, Управління екології та природних ресурсів, Департаменту фінансів та Департаменту регіонального розвитку Черкаської ОДА,  Державної екологічної інспекції у Черкаській області, Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області,   Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства, сільських, районних рад та райдержадміністрацій, а також громадськості та наукових кіл – голови Черкаського обласного організації «Українського товариства охорони природи» Чорного М.Г., завідувача кафедри екології та агробіології Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького Спрягайло О.В. та інші.

Згідно зібраної інформації та отриманих рекомендацій для відновлення гідрологічного стану басейну річки Тясмин та для уникнення техногенних катастроф необхідно виконати невідкладно наступні заходи:

  1. Призначити відповідальну особу з координації спільних дій органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, задіяних в Комплексній програмі з поліпшення гідрологічного стану малих та середніх річок області.
  2. Створити робочу групу із залученням незалежних фахівців, науковців, громадськості та співробітників профільних установ із внесення змін до Комплексної програми з поліпшення гідрологічного стану малих та середніх річок області.
  3. Створити «гарячу лінію» для оперативного виявлення та інформування громадянами фактів забруднення поверхневих вод та порушень суб’єктами господарської діяльності режиму використання землі в межах прибережної смуги річки Тясмин. Інформацію з номером телефону гарячої лінії розмістити на Інтернет ресурсах та у друкованих виданнях ЗМІ області;
  4. Зобов’язати голів місцевих державних адміністрацій, районних, міських та селищних рад, з залученням фахівців Державної екологічної інспекції у Черкаській області, громадськості, провести обстеження та вжити заходів по припиненню виявлених порушень суб’єктами господарської діяльності режиму використання землі в межах прибережної смуги р. Тясмин – 50 метрів – рілля та 100 метрів якщо капітальна споруда згідно ст.88 Водного Кодексу України.
  5. Зобов’язати голів місцевих державних адміністрацій, районних, міських та селищних рад спільно з Черкаським обласним управлінням водних ресурсів, територіальними підрозділами Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області, провести інвентаризацію та паспортизацію міжгосподарських меліоративних систем, а також обстежити земельні ділянки в межах прибережної смуги річки Тясмин із виготовленням викопійовок місцевості із зазначенням землекористувачів. Зібрані матеріали використати для виготовлення проектів землеустрою для встановленню меж прибережної захисної смуги річки Тясмин;
  6. Зобов’язати голів місцевих державних адміністрацій, районних, міських та селищних рад звернутися до територіальних підрозділів ГУ Держгеокадастру у Черкаській області для виготовлення проектів землеустрою по встановленню меж прибережної захисної смуги  річки Тясмин у відповідності до Постанови КМУ № 486 від 08.05.96р.;
  7. Фінансування виготовлення проектів землеустрою по визначенню меж прибережних захисної смуги річки Тясмин та встановленню їх на місцевості провести за рахунок нерозподілених видатків природоохоронного фонду (станом на 05.08.2016 залишок становить 400 000 грн.) або з інших джерел;
  8. Вжити заходів щодо припиненню порушень суб’єктами господарської діяльності режиму використання землі в межах прибережної смуги р. Тясмин – ТОВ «Голов’ятинське» – розорювання пасовищ та використання їх під посіви    (с. Голов’ятино Смілянського району) та інш. Повідомлення, для прикладу, Степанківської та Галаганівської сільських рад про кричущі порушення природоохоронного законодавства на території сільської ради (Додаються).
  9. Обмежити господарську діяльність підприємств та вжити заходів щодо приведення у відповідність до норм скиди промислових та комунальних підприємств в річку Тясмин:

–         ДП «Кам’янський цукровий завод» ТОВ «Руна», м. Кам’янка;

–         ДП «Кам’янський спитрогорільчаний комбінат», м. Кам’янка;

–         РКП «Кам’янський водоканал»;

–         ПАТ «НВП «Смілянський електромеханічний  завод», м. Сміла;

–         ТОВ «Смілаенергопромтранс»;

–         КП «ВодГео», м. Сміла;

–         ПАТ «17128» м. Сміла;

–         КП «Чигирин»;

11. Залучити додаткове фінансування за рахунок надходження екологічного податку, грошових стягнень та з інших джерел. У разі необхідності підготувати звернення до Кабінету Міністрів України про виділення коштів на природоохоронні заходи з резервного фонду, а також Державного фонду охорони навколишнього природнього середовища і інш.

12. Забезпечити у третьому кварталі 2016 року фінансування розроблення проектно-кошторисної документації по ремонту на магістральних каналах річки Тясмин руслових шлюзів регуляторів №№ 7, 8 для підняття рівнів у верхньому на нижньому  б’єфах.

13. Надати оцінку стану виконання наданих доручень на нараді облдержадміністрації з питань стану р. Тясмин на території Черкаської області  11 липня 2016 року та  у подальшому щомісячно публічно повідомляти про виконанні роботи та про обсяг витрачених коштів на природоохоронні заходи.

14. Поширити через засоби масової інформації про стан виконання та фінансування обласних екологічних програм у тому числі програму «Чисте Дніпро» в розрізі обласної програми «Будуємо нову Черкащину» на період 2021 року та провести аудит її цільового використання коштів.

15. Забезпечити своєчасне подання на розгляд чергової сесії Черкаської обласної ради, яка запланована на вересень ц.р.,  Комплексної програми з поліпшення гідрологічного стану малих та середніх річок області, зі змінами, з врахуванням вищевикладених заходів.

16.Підготувати проект рішення сесії Черкаської обласної ради про прийняття у комунальну власність міжгосподарських меліоративних систем в басейні річки Тясмин для подальшої передачі їх на баланс сільських рад та місцевих державних адміністрацій.

На переконання громади необхідно негайно прийняти відповідальні рішення задля спільного добробуту громадян та уникнення техногенних катастроф на Черкащині.

Від admin

Коментарі закриті.