Роботу новозбудованих очисних споруд Золотоноші та локальних очисних споруд найбільших місцевих підприємств-забруднювачів перевірить незалежна лабораторія. Про це йшлося під час виїзного засідання профільної робочої групи на чолі з першим заступникомголови облдержадміністрації Віталієм Ковалем.

Нещодавно ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Держсанепідемслужби України» та фахівці лабораторії підприємства «АЗОТ» відібрали проби води після локальних очисних споруд підприємств ЗАТ «Золотоніський маслоробний завод», КП «Сілвер фуд», ДП ТОВ «Роял фруг гарден – іст» та Центральної районної лікарні у місці скиду в каналізаційну мережу. Їхні результати досліджень різняться, хоча проби взяті одночасно. Приміром, за результатами аналізів стічних вод лабораторним центром на виході з локальних споруд ЦРЛ (одного з найбільших забрудників) усі показники в межах норми. Натомість лабораторіїєю «АЗОТу» зафіксовано перевищення мікробіологічних показників.

– Ми бачимо, що отримані результати двох лабораторій: державної та альтернативної, – суттєво різняться, – наголосив Віталій Коваль. – Тому комунальне підприємство «Водоканал» має провести ще одну незалежну експертизу, щоб отримати реальну картину, оскільки є питання до роботи локальних очисних споруд шести основних тутешніх підприємств.

Нарікають на роботу локальних очисних споруд і в золотоніському «Водоканалі». Саме на баланс цього підприємства перейдуть міські очисні споруди після введення їх в експлуатацію.

– Наше першочергове завдання – отримувати такі стоки від підприємств, які б відповідали правилам прийому стічних вод у міську каналізаційну мережу, – зазначив директор КП «Міський водоканал м. Золотоноша» Сергій Кузнєцов. – Відповідно до затверджених правил, була розрахована і проектна потужність очисних споруд міста. Зрозуміло, що якщо хімічний склад вхідних стоків буде завищеним, то на виході якість води також цілком не відповідатиме технічним нормам. Аби контролювати скид підприємств-забруднювачів, маємо закупити шафи експрес-аналізу, щоб забирати проби води на місцях скиду. Також, щоб знизити хімічні показники при очищенні води, будемо використовувати коагулянти.

Робоча група напрацювала подальший перелік завдань та термін їх виконання задля ефективного очищення стоків та покращення екологічної ситуації.

Від Author

Коментарі закриті.