До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається, зокрема, дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування). Відповідно до п.п. 170.1.1 п. 170.1 ст. 170 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) податковим агентом платника податку – орендодавця щодо його доходу від надання в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю є орендар. Доходи від надання в оренду нерухомого майна оподатковуються податковим агентом під час їх виплати за їх рахунок. Про це повідомляє прес-служба ДПІ у м. Черкаси.

Податковий агент, який нараховує оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в статті 167 Податкового кодексу (у 2016 році – 18%, у 2015 році – 15% або 17%).

“Обов’язкове подання декларації громадянами виникає, зокрема, у разі отримання у 2015 році доходів від оренди майна фізичної особи, в тому числі оренди земельного паю, якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання. Тобто, власник земельного паю (орендодавець) повинен самостійно нараховувати та сплачувати в бюджет податок, якщо орендарем є фізична особа, яка не є суб’єктом господарювання”, – зазначила заступник начальника Державної податкової інспекції у м. Черкасах Анна Білик.

Громадяни, які самостійно обробляють земельні ділянки, надані їм у розмірах, встановлених Земельним кодексом України для ведення особистого селянського господарства, та земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких перевищує 2 гектари, повинні декларувати дохід від продажу власної сільськогосподарської продукції. У такому разі ставка за 2015 рік складатиме 15% або 17%, за 2016 рік – 18%.

Державна податкова інспекція у м. Черкасах нагадує, що останнім днем Деклараційної кампанії 2016 року є 4 травня п.р.

Декларація приймається за адресою: бульв. Шевченка, 307, каб.417. Додаткову інформацію щодо заповнення декларації можна отримати за тел. 45-28-89, 45-34-27.

Державна податкова інспекція у м. Черкасах

Від Author

Коментарі закриті.