Головне управління ДФС у Черкаській області в рамках обласної акції до Дня захисту дітей «Бережи закон дитину» висвітлює питання пільг для дітей з податку на доходи фізичних осіб та щодо справляння державного мита.

1. Не є об’єктом оподаткування сума коштів, яка сплачена навчальному закладу за навчання дитини з малозабезпеченої родини.

Так, відповідно до пп. «є» пп. 170.7.4 п. 170.7 ст. 170 розділу IV Податкового кодексу України не включається до оподатковуваного доходу цільова благодійна допомога, що надається резидентами – юридичними чи фізичними особами у будь – якій сумі (вартості) навчальному закладу у вигляді плати за навчання або за надання додаткових послуг з навчання інваліда, дитини-інваліда або дитини, в якої хоча б один із батьків є інвалідом; дитини-сироти, напівсироти; з багатодітної чи малозабезпеченої родини; дитини, батьки якої позбавлені батьківських прав.

2. Не оподатковується майно, успадковане дитиною – сиротою та дітьми, позбавленими батьківського піклування.

Відповідно до пп. «б» пп. 174.2.1 п. 174.2 ст. 174 розділу IV Податкового кодексу України за нульовою ставкою оподатковується вартість власності (а це – нерухомість, рухоме майно, готівка або кошти на рахунках спадкодавця), що успадковується особою, яка є інвалідом І групи або має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування та вартість нерухомого та рухомого майна, що успадковується дитиною-інвалідом.

Водночас варто пам’ятати, що згідно із ст.6 Сімейного кодексу України правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття. Неповнолітньою вважається дитина у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років. Відповідно до ст. 28 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 дитина втрачає статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, у разі досягнення нею повноліття. Особа, якій виповнилось 18 років та яка відповідно до Порядку втратила статус дитини-сироти сплачуватиме податок з вартості успадкованого майна за ставкою 5 відс. у разі, якщо вона не є членом сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення.

3. Неповнолітні діти не сплачують мита за видачу їм вперше паспорта громадянина України та свідоцтва про право на спадщину.

Відповідно до п.17 ст.4 Декрету Кабінету Міністрів України від 21.01.1993р. №7-93 «Про державне мито» із змінами та доповненнями від сплати державного мита звільняються неповнолітні за видачу їм вперше паспорта громадянина України та за видачу їм свідоцтва про право на спадщину.

4. Діти до 16-річного віку не сплачують державне мито за видачу їм документу на виїзд за кордон.

Відповідно до п.25 ст.4 Декрету Кабінету Міністрів України від 21.01.1993р. №7-93 «Про державне мито» із змінами та доповненнями від сплати державного мита звільняються особи, які не досягли 16-річного віку – за видачу їм документу на виїзд за кордон.

 

 

 

 

 

Від admin

Коментарі закриті.