Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» напрацювала і подала до НБУ пропозиції щодо регуляторних заходів, які необхідно терміново прийняти для стабілізації валютного ринку. Ці пропозиції були озвучені на засіданні Ради НБУ від 26.02.2015 та взяті нею до роботи, повідомляє прес-служба УКБС.

Так, за результатами термінової наради в УКБС від 25.02.2015, напрацьовано пропозиції, реалізація яких Нацбанком надасть позитивний сигнал ринку і населенню, дозволить поступово стабілізувати валютний ринок, відновити довіру населення та залучити додаткові кошти до банківської системи і держбюджету.

З цією метою УКБС радить Нацбанку зробити наступні кроки:

– скасувати обмеження на видачу валютних депозитів після закінчення строкового вкладу;

– забезпечити повернення вкладів розміром до 200 тис. грн., гарантованих Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, протягом 10 днів з дати введення тимчасової адміністрації в банк;

– зняти обмеження на продаж валюти населенню у разі зарахування її на депозитний рахунок на 6 – 12 місяців;

– ініціювати випуск номінованих в інвалюті облігацій внутрішньої державної позики, гарантованих державою, з можливістю їх придбання населенням;

– зняти обмеження на купівлю банківських металів фізичними особами.

Присутні зауважили й про необхідність посилення рівня відповідальності НБУ за ситуацію на валютному ринку. Насамперед, ввести кримінальну відповідальність посадових осіб НБУ за наявність заборгованості з наданого рефінансування у банках, до яких введено тимчасову адміністрацію. Також НБУ необхідно тимчасово зупинити рефінансування банків і фінансування витрат Кабміну.

Крім того, з метою зацікавлення експортерів регулярно та вчасно продавати валютну виручку НБУ доцільно випустити валютні опціони PUT 30-денні, що гарантуватимуть право експортерів придбати валюту за фіксованим курсом.

Також доцільно встановити, що у випадку невиконання Нацбанком основних засад грошово-кредитної політики і девальвації національної валюти на понад 10% за рік, посадові особи повинні йти у відставку, що відповідатиме європейській практиці.

 

Від admin

Коментарі закриті.