Україна переживає один із найскладніших періодів у своїй історії. Воєнні події на Сході завдали серйозного удару по економіці країни. Та попри всі труднощі, Черкаський «Азот» OSTCHEM зумів вистояти й виконати зобов’язання з постачання мінеральних добрив сільськогосподарським товаровиробникам. Залишаючись бюджетоутворюючим підприємством для Черкас, «Азот» забезпечує місту 4,5 тисячі робочих місць, вчасно та в повному обсязі виплачує зарплати працівникам. Про те, чим сьогодні живе підприємство розповів Голова Правління ПАТ «АЗОТ» Віталій Скляров.

– Віталію Леонідовичу, як у нинішніх умовах нестабільності та непередбачуваності працюється Черкаському «Азоту»? Чи зможе підприємство забезпечити українських аграріїв мінеральними добривами до весняної посівної?

– У зв’язку з ситуацією на Сході, яка призвела до зупинки двох хімічних підприємств OSTCHEM – Горлівський «Стирол» і Сєверодонецький «Азот» ( останній на сьогодні частково відновив роботу – ред.) на Черкаський «Азот» було покладено чи не найбільше навантаження з виробництва мінеральних добрив для внутрішнього ринку. Торік 71,1% всієї виробленої підприємством продукції реалізовано саме українському АПК. Зокрема в 2014 році вироблено 920,6 тис. тонн аміачної селітри, 129,1 тис. тонн товарного аміаку, 249,5 тис. тонн карбамідо-аміачної суміші. Цього року підприємство також продовжує працювати на високих потужностях, адже наше завдання – забезпечити проведення весняної посівної. Такі виробничі навантаження вимагають і значного вкладення коштів у ремонт та модернізацію обладнання. Тільки у 2014 році в розвиток Черкаського «Азоту» було вкладено 150 мільйонів гривень. Завдяки кредитуванню, підприємство зуміло вистояти і виконати зобов’язання з постачання мінеральних добрив сільськогосподарським товаровиробникам. Тому нині так важливо не відмовлятися від напрацьованих роками партнерських відносин, які забезпечують стабільність підприємства. Як, власне, ми не можемо відмовитися від того ж природного газу, що імпортується з Росії. Адже це стратегічна сировина для виробництва мінеральних добрив, у собівартості яких вона складає до 60%. Відмовимось від природного газу – зупиниться підприємство. Відтак українські аграрії залишаться без добрив, а країна без хліба.

– Сьогодні в країні спостерігається падіння промислового виробництва, зниження ВВП, знецінення національної грошової одиниці, скорочення резервів. Так само у надзвичайно складній ситуації перебуває банківська система України. Як би ви пояснили твердження, що банки з іноземним капіталом нині є одним із китів стабільності у фінансовій системі України?

– Цілком справедливе твердження. В Україні налічується понад п’ятдесят іноземних банків, десять з яких – з російським капіталом. Частка банків наших східних сусідів становить 11,9 % активів усієї банківської системи України. Тобто, всі без винятку банківські установи країни, в тому числі й з російським капіталом, кредитують українські підприємства та громадян, чим сприяють розвитку економіки України, а відповідно й добробуту українців, а одержані банками прибутки повністю залишаються в Україні і спрямовуються на розвиток її економіки.

– Віталію Леонідовичу, як ми всі знаємо, у банк «Надра», в якому обслуговувалися зарплатні рахунки працівників Черкаського «Азоту», було введено тимчасову адміністрацію. Такої ситуації ніхто не очікував. Підприємство оперативно перевело азотівців на обслуговування в АТ «Сбербанк Росії». Чому серед великої кількості банків, які нині працюють в Україні, ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM обрав для обслуговування саме цю фінансову установу?

– З минулого року в 37 банках, що працюють в Україні, було введено тимчасову адміністрацію. До цього переліку потрапили й такі великі фінансові установи, як Брокбізнесбанк, банк «Форум», VAB Банк, Надра Банк. Саме в останньому обслуговувалися наші співробітники – через карткову систему отримували заробітну плату. В Надра Банк тимчасову адміністрацію було введено 6 лютого цього року, але ж заробітну плату людям треба виплачувати! Оскільки ми не перший рік співпрацюємо зі «Сбербанком Росії», і частина наших виробничників уже обслуговувалася в цьому банку, було ухвалено рішення про екстрене переведення всіх працівників «Азоту» в один банк. Це загальна практика на ринку банківських послуг, коли компанії пропонується комплексне обслуговування: проведення різних фінансових операцій, кредитування, відкриття зарплатних рахунків для співробітників тощо. Це зручно і взаємовигідно. До того ж, за нинішніх нестабільних економічних умов, коли банки один за одним опиняються на межі банкрутства, ця фінансова установа за розмірами активів входить до групи найбільших банків України. Це має убезпечити наших співробітників від подальших фінансових потрясінь та втрат. До речі, клієнтами цього банку сьогодні є понад 900 тисяч українців і тисячі українських підприємств. За 10 місяців минулого року чистий прибуток АТ «Сбербанк Росії» склав 104 мільйони гривень. Крім того, цей дочірній банк входить до Міжнародної Групи Сбербанк, яка представлена в 22 країнах світу.

– Зараз, коли в країні зростає заборгованість з виплат підприємствами та організаціями заробітних плат, ваші працівники можуть розраховувати на стабільну оплату своєї праці?

– У найскладніші для економіки України часи, коли більшість промислових підприємств або зупинялися, або неспроможні були віддати людям зароблене, «Азот» продовжував виплачувати заробітні плати в повному обсязі і жодного разу їх не затримав. Сьогодні ми продовжуємо таку політику і шукаємо для цього всіх можливих шляхів вирішення проблем, що виникають. В тому числі й пошуку надійної співпраці з банківськими установами, підтримання з ними давніх партнерських стосунків. В такий складний для України момент, коли банки згортають кредитування, ми змогли знайти потрібні ресурси для кредитування однієї з найважливіших галузей промисловості – хімічної. А стабільна робота ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM дозволяє не лише забезпечувати країну вкрай необхідними добривами, а й наповнювати міський та державний бюджети, продовжувати виконання соціальних програм у Черкасах.

– До речі, про Черкаси – чи спроможеться міська влада нарешті придбати тролейбуси, які «Азот» закупив для міста за значно нижчою від ринкової ціною, прагнучи у такий спосіб хоча б частково допомогти вирішити транспортну проблему?

– Місту необхідний новий автотранспорт. Ми, як містоутворююче, соціально-відповідальне підприємство думаємо про громаду, про черкащан, – тому придбали за свої кошти 15 нових комфортабельних тролейбусів білоруського виробництва, які місто мало б викупити за спрощеною процедурою. Вже два роки це рішення не приймається і такий необхідний місту транспорт простоює на території підприємства. Сьогодні тролейбуси перебувають у відмінному стані. Наприкінці 2014 року вони пройшли технічне обслуговування на базі КП «Черкасиелектротранс», яке обійшлося підприємству у 80 тисяч гривень. «Азот» готовий продати тролейбуси та витримати конкуренцію в будь-якому тендері, адже вони якісні та порівняно недорогі, оскільки були закуплені до початку девальвації гривні та росту цін у країні.

Підприємство дуже зацікавлене, щоб закуплені ним тролейбуси вийшли саме на вулиці Черкас, а не, наприклад, Дніпропетровська, який також хоче придбати собі новий транспорт. Адже черкащани, в тому числі й 4,5 тисяч працівників «Азоту», які також є мешканцями цього міста, заслуговують на безпечний, зручний і комфортабельний транспорт.

Я підкреслюю ще раз, – ми завжди готові й відкриті до діалогу з владою. Але ми, як приватне, комерційне підприємство, не зобов’язані відповідати за її бездіяльність та популістів, які зчиняють галас заради свого піару в такий складний для всієї країни час, а насправді нічого не роблять для покращення життя людей.

Останні перемовини, які щойно відбулися з міським керівництвом, вселяють надію, що, врешті-решт, будуть знайдені шляхи розв’язання даної проблеми. Принаймні, я на це дуже сподіваюсь.

– В Україні зараз проходить четверта хвиля мобілізації. Чи отримують повістки азотівці? Яку участь бере підприємство в допомозі військовим?

– У квітні для поліпшення обороноздатності країни працівники ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM зібрали 528 тис. гривень, перерахувавши частину свого заробітку. 7 квітня всі кошти було перераховано на рахунок Міністерства оборони України, відкритий у Державній казначейській службі. Пізніше на підприємстві було створено ініціативну групу «Україна понад усе». Волонтерський рух на «Азоті» очолили бійці воєнізованого газорятувального загону. Поступово було налагоджено контакти з громадськими організаціями міста, через які азотівці надають необхідну допомогу учасникам АТО. Насамперед закуплялися бронежилети, каски, берці, розгрузки та інша амуніція, противірусні, знеболювальні та кровоспинні препарати, теплі речі, продукти харчування, засоби особистої гігієни, речі для облаштування побуту: плівка для облаштування бліндажів, бензопили, бензинові паяльні лампи, обігрівачі тощо. Для батальйону територіальної оборони «Айдар» придбали тепловізор «PULSAR», для Ізмаїльського прикордонного загону (Одеська обл.) – запчастини та камери для автомобілів КамАЗ, УАЗ, ГАЗ, сітку для маскування транспортних засобів, для 93 бригади – бензиновий генератор. Забезпечуються необхідною амуніцією та ліками й працівники підприємства яких мобілізовують до лав збройних сил. З початку військових дій на Сході було призвано 19 працівників «Азоту», під час четвертої хвилі – ще 4 особи. Частина чоловіків, які отримали повістки, нині проходять медогляд.

Станом на сьогодні працівниками «Азоту» для допомоги в АТО було зібрано більше 310 тисяч гривень, витрачено – 245,5 тис. Крім того, Черкаський «Азот» є одним із найбільших платників військового збору в області. Щомісяця підприємство відраховує в межах 300 – 400 тис. грн.

Таку вагому допомогу обороноздатності країни підприємство може надавати виключно завдяки тому, що продовжує стабільно працювати. Те ж саме можна сказати і про надходження до міського бюджету з якого живуть Черкаси, до державного бюджету та пенсійного фонду. Буде працювати підприємство, будуть кошти, які за нинішньої ситуації просто життєво необхідні Україні. Наразі, ми робимо все, щоб забезпечити стабільність нашого підприємства у ці складні, буремні для України часи, докладаємо всіх зусиль, щоб Черкаський «Азот» залишався одним з тих «китів» на якому тримається хімічна галузь України та економіка нашого регіону.

 Інтерв”ю організовано прес-центром ПАТ “Азот” м.Черкаси

Від admin

Коментарі закриті.