Чергове щоквартальне опитування керівників підприємств про оцінку поточної та майбутньої ділової активності підприємств України проведено з 14 серпня до 08 вересня 2014 року. В опитуванні взяло участь 952 підприємства у 22 регіонах країни (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, а також Донецької і Луганської областей, де відбуваються військові дії), в тому числі 32 респонденти Черкаської області, які представляють економіку за основними видами діяльності, формами власності, розмірами за кількістю працівників. Про це сайт “Економіка Сьогодення” повідомили у прес-службі Управління Національного банку України в Черкаській області.

Опитування підприємств у ІІІ кварталі 2014 року збіглося з посиленням воєнних дій у східних регіонах України, зменшенням товарообігу з Російською Федерацією та суттєвими коливаннями курсу гривні. Як наслідок, очікування респондентів як щодо макроекономічної ситуації, так і перспектив розвитку своїх підприємств погіршилися. Водночас сільськогосподарські та добувні підприємства зберігають діловий оптимізм за рахунок сподівань на стабільний попит на свою продукцію та зростання інвестицій.

Підприємства очікують зменшення обсягів виробництва товарів та послуг в Україні в наступні 12 місяців. Зростання споживчих цін у наступні 12 місяців, за оцінками респондентів, становитиме в середньому 18,4% та буде обумовлене коливаннями обмінного курсу та витратами на виробництво. Стабільності курсу гривні в наступні 12 місяців очікує близько 12% респондентів.

Опитані підприємства очікують зниження показників ділової активності в наступні 12 місяців: скорочення інвестицій, зменшення обсягів реалізації виробленої продукції і кількості працівників. Такі очікування обумовили зниження індексу ділових очікувань до рівня 93,2%. Водночас підприємства добувної промисловості та сільського господарства зберегли діловий оптимізм: вони очікують зростання обсягів реалізації як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку та позитивно оцінюють свій поточний фінансово-економічний стан. На зростання інвестицій сподіваються також енергетичні підприємства та ті, хто залучає іноземні інвестиції. Спроможність підприємств збільшувати виробництво найбільше обмежують нестабільна політична ситуація та високі ціни на енергоносії. Респонденти планують підвищувати ціни на свою продукцію внаслідок зростання виробничих витрат, зокрема цін на енергоносії, сировину і матеріали.

Очікуване скорочення економічної активності зменшує потреби підприємств у кредитах. Водночас ті, хто планує брати кредити, орієнтуються на гривневе кредитування (88,2% респондентів в цілому по Україні, 90,9% респондентів Черкаської області). Найбільша частка респондентів, які планують брати кредити, серед великих підприємств, підприємств переробної промисловості, енергетики та будівництва. Близько 90% респондентів в цілому по Україні та 75% – по Черкаській області не мають проблем із коштами, розміщеними на банківських рахунках.

У прес-службі зауважили, що зазначені вище результати є відображенням лише думки респондентів – керівників підприємств України і не є оцінками Національного банку України.

Звіт “Ділові очікування підприємств України” розміщено на сторінці Офіційного інтернет-представництва Національного банку України. Наступне щоквартальне опитування керівників підприємств буде проведено у листопаді 2014 року.

Результати опитування використовуються Національним банком України для моніторингу економічної активності, аналізу економічної ситуації та короткострокового прогнозування. За результатами опитування готується аналітичний звіт, який містить узагальнену інформацію та може стати корисним джерелом інформації про стан української економіки при плануванні діяльності підприємства. Цей звіт надається респонденту у разі участі підприємства в опитуванні та бажанні його отримати.

У регіональному представництві регулятора запрошують зацікавлених керівників підприємств взяти участь у проведенні чергового опитування щодо ділових очікувань. Для цього звертатись за тел. (0472)33-99-26.

Від admin

Коментарі закриті.