Регулятор затягує погодження Методики визначення звичайної ціни банківських послуг з метою реалізації законодавчих норм про трансфертне ціноутворення (ТЦУ), повідомляє прес-служба  НАБУ.

Нагадаємо, що перша подача звітності про контрольовані операції з ТЦУ була відстрочена з 1 травня на 1 жовтня 2014 року. Планувалося, що в цей проміжок часу буде розроблена та затверджена відповідна Методика, якою банки зможуть керуватись при визначенні звичайної ціни.

– Банківська спільнота протягом цього часу розробила проект Методики. Готовий документ, як цього вимагає законодавство, був переданий ще кілька місяців тому на узгодження до Національного банку України. Нажаль, ще до сьогоднішнього дня немає ні зауважень до нього, ні його схвалення регулятором, — прокоментувала ситуація Виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова, — Без узгодження з Нацбанком Фіскальна служба не зможе оприлюднити цей документ у вигляді нормативного акту, тобто, банки знову залишаються без визначених правил у сфері ТЦУ.

За її словами, це означає, що у банків з 1 жовтня фізично буде відсутня можливість коректно скласти звітність за контрольованими операціями. У результаті ­до них, як до платників податків, контролюючі органи можуть застосувати санкції.

– Банки не проти звітувати в рамках ТЦУ. Більше того, НАБУ робить все для того, щоб цей процес швидше був налагоджений відповідно до кращих європейських практик. На сьогодні впровадження цієї системи – це реальний ресурс збільшення надходжень до держбюджету через ліквідацію схем мінімізації бази оподаткування. Натомість, влада воліє ініціювати податкові нововведення, які просто вводять у шоковий стан платників податків, — резюмує О.Коробкова.

Від admin

Коментарі закриті.