Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» підтримує кроки Національного банку України щодо лібералізації вимог з організації перевезення валютних цінностей та інкасації коштів у банках України. Про це зазначає прес-служба Асоціації за результатами розгляду проекту змін до відповідної Інструкції.

Так, змінами, запропонованими регулятором, передбачено право банків на використання непанцерованого автотранспорту (до кінця 2015 р.) і спецпристроїв для зберігання цінностей для виконання завдань інкасації та перевезення коштів.

Крім того, фінустановам дозволяється самостійно визначати у своїх внутрішніх документах питання охорони праці інкасаторів; порядку дій членів бригади інкасації; процедури внутрішнього контролю за використання систем відстеження та відповідальності осіб, що здійснюють моніторинг за місцезнаходженням оперативного автотранспорту.

Схвалюючи проект в цілому, одночасно, УКБС запропоновано внести зміни до чинної Інструкції з організації інкасації коштів та перевезення валютних цінностей у банківських установах України, затвердженої постановою НБУ від 14.02.2007 №45.

Зокрема, в частині надання можливості керівникам банківських установ самостійно вирішувати необхідність обладнання оперативних автомобілів системами відстеження рухомих об’єктів.

В УКБС вважають, що керівник банківської установи, відповідно до специфіки та напрямів її діяльності, та в залежності від поставлених задач, повинен самостійно вирішувати необхідність обладнання оперативних автомобілів системами відстеження рухомих об’єктів.

Експерти Асоціації зазначають, що, як підтверджується практикою, наявність системи з виведенням сигналу тривожного сповіщення до органів МВС (навіть у супроводі наряду охорони ДСО з вогнепальною зброєю), нажаль, не гарантує упередження втрати оперативного автомобіля з валютними цінностями при озброєному нападі.

– УКБС зазначає, що лібералізація цих вимог дозволить заощадити кошти клієнтів при обслуговуванні у фінустановах. При цьому, банкіри готові взяти на себе відповідальність за самостійне визначення необхідності обладнання спецтранспорту технічними засобами, у т.ч. системами відстеження рухомих об’єктів, – зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Водночас, у складних політико-економічних умовах дієвим заходом збереження як матеріальних цінностей, так передусім життя інкасаторів, є надання права на використання зброї банкам, що мають власні підрозділи інкасації.

Від admin

Коментарі закриті.