Протягом січня-липня 2014 року електронні цифрові підписи (ЕЦП) оформили 16492 фізичні та юридичні особи Черкаської області. Сформовано 19,5 тисяч посилених сертифікатів відкритих ключів. Торік за сім місяців підрозділи реєстрації користувачів ГУ Міндоходів у Черкаській області видали ЕЦП 14179 платникам, повідомляють в управлінні.

Як свідчить статистика ГУ Міндоходів в області, найактивнішими користувачами залишаються фізичні особи – підприємці та громадяни (11483 або 70 відс.).

Отримати безкоштовний електронний підпис можна у регіональних відділеннях Акредитованого центру сертифікації ключів. На Черкащині ЕЦП оформлюють відділ та пункти реєстрації користувачів, які працюють в обласному центрі, Золотоноші, Звенигородці та Умані при місцевих центрах обслуговування платників.

Також наводимо актуальні запитання – відповіді щодо оформлення та використання ЕЦП.

1. Як завантажити власний посилений сертифікат відкритого ключа?

Посилені сертифікати відкритих ключів необхідно завантажити з офіційного інформаційного ресурсу АЦСК ІДД Міндоходів www.acskidd.gov.ua (Розділ «Пошук сертифікатів») та зберегти їх на локальний диск у каталог «MyCertificatesandCRLs» або іншу папку обрану в якості файлового сховища. Для пошуку посиленого сертифіката відкритого ключа слід використовувати поля «Код ЄДРПОУ»/ «Код платника податків».

2. Чи можна змінити назву особистого ключа або сертифіката?

Особистий ключ електронного цифрового підпису має жорстко визначену назву – «Key-6.dat», яка зміні не підлягає. Зміна назви особистого ключа призведе до неможливості його використання. Назва сертифіката може бути змінена за бажанням клієнта, за виключенням розширення файлу – «*.cer».

3. Які дії підписувача, якщо він втратив (пошкодив) особистий ключ або забув пароль захисту особистого ключа?

Якщо підписувач втратив (пошкодив) особистий ключ або забув пароль захисту особистого ключа, то він повинен звернутись до представництва АЦСК ІДД Міндоходів в якому отримував послугу електронного цифрового підпису та повторно пройти процедуру реєстрації з одночасним поданням заяви на скасування посиленого сертифіката та пакету реєстраційних документів перелік яких визначено у п. 5.3 або 5.4 розділу 5 Регламенту АЦСК ІДД ДФС, затвердженого 17.09.2013 року.

4. Чи можна особистий ключ електронного цифрового підпису перемістити на жорсткий диск комп’ютера, а не використовувати з’ємний носій ключової інформації?

Особисті ключі підписувачів можуть бути вільно скопійовані або переміщені на будь-які носії, в тому числі і на жорсткий диск комп’ютера. Але для уникнення зловживань з особистими ключами електронного цифрового підпису та попередження їх компрометації, спеціалізоване програмне забезпечення Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту державної фіскальної служби здійснює пошук та зчитування особистого ключа виключно з кореневого каталогу з’ємного носія ключової інформації (флеш-носій, CD/DVD – диск).

Від admin

Коментарі закриті.