15 квітня 2014 року парламентарії прийняли Закон (реєстраційний номер законопроекту 2252), яким скасовується обов’язкова технічна інвентаризація введених в експлуатацію об’єктів закінчених будівництвом до 5 серпня 1992 року. інформує сайт “Економіка Сьогодення” прес-служба Держпідприємництва України.

На сьогодні, чинним законодавством передбачені різні правила введення в експлуатацію та реєстрації прав власності на житлові будинки. Проте, не передбачено введення в експлуатацію об’єктів закінчених будівництвом до 5 серпня 1992 року індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них.

Також існує необхідність на законодавчому рівні додатково спростити процедуру реєстрації прав власності на зазначені об’єкти нерухомості, що знаходяться у сільських населених пунктах.

Відповідно до законодавства, що діяло на момент введення в експлуатацію об’єктів нерухомого майна, що знаходились у сільській місцевості, такі об’єкти не підлягали реєстрації в органах БТІ. Документом, що містив вичерпну інформацію про об’єкт та його власника була погосподарська книга, яка зберігалась у відповідних сільських радах.

Таким чином, нині діюча обов’язковість проводити технічну інвентаризацію зазначених об’єктів нерухомого майна закінчених будівництвом до 5 серпня 1992 року, повинна бути скасована.

З новаціями можна ознайомитись у Законі України «Про внесення змін до статті 19 Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень” щодо особливостей державної реєстрації прав власності на об’єкти нерухомого майна закінчених будівництвом до 05.08.1992 року».

Довідка: Порядок і умови прийняття в експлуатацію об’єктів будівництва вперше були встановлені постановою Кабміну від 05.08.1992 №449.

Від admin

Коментарі закриті.