З 4 серпня в Україні почали діяти нові правила сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Згідно із законом власники об’єктів житлової нерухомості, які підлягають оподаткуванню, сплачуватимуть податок за 2013 рік у наступному – 2014 році. Також, зросла кількість пільговиків з податку на нерухоме майно, які взагалі не будуть його сплачувати. До цієї категорії зокрема, потрапили фізичні особи, які відповідно до закону мають статус багатодітних або прийомних, або малозабезпечених сімей, опікунів, піклувальників дітей, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти-інваліди, які виховуються одинокими матерями (батьками). Про це нагадують у Головному управлінні Міндоходів у Черкаській області.

Для зручності платників законом переглянуто розміри житлової нерухомості, на яку нараховуватиметься пільга. Відтепер пільга надаватиметься виходячи із сумарної площі об‘єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку, незалежно від їх кількості.

Так, не сплачуватимуть податок власники квартир, якщо їх загальна житлова площа не перевищує 120 кв.м.

Для власників будинків «пільгова площа» визначена у розмірі 250 кв.м. незалежно від їх кількості. Якщо у власника є і квартира, і будинок загальною житловою площею до 370 кв.м., він також не сплачуватиме податок на нерухомість.

Якщо ж площа нерухомості перевищуватиме зазначені пільгові метри, то платити податок доведеться лише за ті квадрати, які перевищують визначений розмір. Однак, наголошують фахівці Міндоходів, якщо об’єкти оподаткування використовуються власниками для одержання доходів, тобто надаються в оренду, лізинг або використовуються у підприємницькій діяльності, пільга на них не діє.

Також змінено порядок обчислення суми податку – відтепер фізичні особи сплачуватимуть податок за місцем податкової адреси (місцем реєстрації), а не за місцезнаходженням об‘єктів нерухомості.

Ставки податку будуть диференційовані – від 1 до 2,7% мінімальної заробітної плати.

Водночас до 31 грудня поточного року власники можуть здійснити звірку даних на підставі оригіналів документів про право власності на об’єкти житлової нерухомості, про житлову площу таких об’єктів, а також документів, які посвідчують місце проживання (реєстрації). ГУ Міндоходів у Черкаській області запрошує громадян-власників квартир та/або будинків звернутися з цією метою до державної податкової інспекції за місцем податкової адреси (реєстрації) власника нерухомості.

 

Від admin

Коментарі закриті.